Arbets- och miljömedicinskt vårmöte
8-9 maj 2025
Keynote-föreläsare
Mats Alvesson
Mats Alvesson är organisationsforskare vid bl a University of Bath, UK. Han har forskat och skrivit mycket om funktionell dumhet i arbetslivet och bl a publicerat Dumhetsparadoxen (m A Spicer), Extra allt och Dumhetsbekämpning (m S Cizinsky), alla utgivna av Fri Tanke, samt Tomhetens triumf (Atlas).
Mats beskriver sin föreläsning som: Vi lever i en tid där mycket regleras av lagar och där snävtänkande experter mutar in sina nischer och inte alltid förmår tänka bredare. Bocka-listor, policies och rutiner tar överhanden över användande av omdöme och kritisk reflektion. Det senare behöver utvecklas och utgöra en huvudprincip i arbetslivet.
Dick Harrison
Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet och författare till över 100 böcker, både facklitteratur och skönlitteratur. Han förekommer ofta i massmedia som krönikör, recensent och kommentator till historiskt intressanta fenomen.
Dick beskriver sin föreläsning som: Förutsättningarna för mänskligt arbete har ändrats dramatiskt under historiens gång. I begynnelsen fanns endast hantverk, och bristen på avancerad teknik ramade in människans vardag, såväl vad beträffar ekonomi och social ställning som hälsa och allmänna levnadsomständigheter. Under industriella revolutionen förändrades emellertid arbetsarenorna radikalt, med såväl förödande försämringar på kort sikt som osannolika förbättringar på lång sikt.
Carita Håkansson
Carita Håkansson är universitetslektor, docent och leg arbetsterapeut, på avdelningen för Arbets- och Miljömedicin vid Lunds universitet. Hennes huvudsakliga forskningsintresse är betydelsen av balans mellan livets olika aktiviteter för att människor ska må bra och hur arbetet kan bidra till att möjliggöra denna balans.
Carita föreläser tillsammans med Kerstin Nilsson och de beskriver sin föreläsning som: Vi vill ju inte att människor får håll av sitt arbetsliv! För att hålla ett helt arbetsliv så behöver man hålla i åt alla håll! Arbetslivet behöver vara hållbart, för att hålla sig frisk och anställningsbar under hela arbetslivsresan! Vi kommer därför att prata om vad som behövs i ett hållbart arbete som också ger förutsättningar för ett balanserat liv.
Kerstin Nilsson
Kerstin Nilsson är professor i folkhälsovetenskap och docent i arbetsvetenskap, och verksam vid Högskolan Kristianstad och Lunds universitet. Hon har bland annat utvecklat en teoretisk modell som är praktiskt användbar, Sustainable working life for all ages – SwAge-modellen.
Kerstin föreläser tillsammans med Carita Håkansson och de beskriver sin föreläsning som: Vi vill ju inte att människor får håll av sitt arbetsliv! För att hålla ett helt arbetsliv så behöver man hålla i åt alla håll! Arbetslivet behöver vara hållbart, för att hålla sig frisk och anställningsbar under hela arbetslivsresan! Vi kommer därför att prata om vad som behövs i ett hållbart arbete som också ger förutsättningar för ett balanserat liv.
Margot Wallström
Margot Wallström har haft ett antal ministerposter såsom utrikes-, social- och kulturminister. Vidare har hon bl a varit EU:s miljökommissionär och haft viktiga uppdrag inom FN.
Margot beskriver sin föreläsning som: REACH-förordningen innehåller bland annat regler om registrering av ämnen, förbud eller andra restriktioner för ämnen, krav på tillstånd för särskilt farliga ämnen samt regler om att informera kunder. Presentationen kommer att ta upp hur REACH uppstod och vad som blivit följden av den. (REACH: Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of CHemicals)
Sessionsföreläsare
Camilla Abrahamsson är doktorand i aerosolteknologi vid avdelningen för Ergonomi och Aerosolteknologi (EAT) på Lunds universitet. I hennes avhandlingsarbete karaktäriseras partikelemissioner från nanoförstärkta byggnadsmaterial i labbstudier för att bidra till proaktiv förståelse för hur olika byggnadsmaterial kan aerosoliseras i de senare delarna av livscykeln, så som rivning, krossning och återbruk. Camilla föreläser i session Nya material i arbetslivet.
Mikael Andersson har arbetat som analytisk kemist på labbenheten på Arbets- och miljömedicin i Örebro sedan 2014. Han arbetar bl a med analys av luftprover och implementering av nya analysmetoder. Han är också involverad i laboratoriets kvalitetsarbete och ansvarig för laboratoriets externa provningsjämförelser. Mikael föreläser på sessionen Att mäta är att veta – provtagningstekniker och nya analyser.
Emma Brulin är arbetsmiljöforskare och leg sjuksköterska. Hon undersöker organisatorisk och social arbetsmiljö inom hälso- och sjukvården, dess påverkan på sjukvårdspersonals hälsa och på vårdkvalité. Hon forskar även om hur skift- och nattarbete påverkar hälsa. Emma föreläser i sessionen Alkohol, droger och spel om pengar i arbetslivet.
Malin Cato är projektledare på avdelningen för inspektion på Arbetsmiljöverket. Hon är i grunden arbetsmiljöinspektör och leder inspektörer över hela landet i olika inspektionsaktiviteter. Hon har projektlett flera inspektionsinsatser med fokus på organisatorisk och social arbetsmiljö riktade mot bland annat akutsjukhus och första linjens chefers arbetsmiljö inom privat sektor. Malin föreläser i sessionen Organisatorisk och social arbetsmiljö – riskbedömning och praktik.
Eva Dock arbetar som yrkeshygieniker på Region Skåne sedan 2019. Hon forskar även inom arbetsmiljö och är involverad i projekt i samarbete med Lunds universitet som handlar om kromexponering i arbetsmiljö och metallexponering inom återvinningsindustrin. Eva disputerade i analytisk kemi 2006 och har tidigare under många år arbetat som analytisk kemist och labchef inom färgindustrin. Eva föreläser i session Grön omställning.
Anne Farbrot har lång och bred erfarenhet av analytisk arbete inom material-, miljö- och biomedicinska analyser och är sedan 2019 ansvarig för laboratoriet vid AMM Göteborg. Provtagning, provupparbetning och kromatografi är specialintressen och har lett till många och diversifierade samarbeten som även involverar spektroskopi och kemometri. Anne har ett stort kontaktnät inom industri och akademi och är ledamot i styrelsen för Analytiska sektionen i Kemisamfundet. Anne förläser på sessionen Att mäta är att veta – provtagningstekniker och nya analyser.
Karin Fisk arbetar som yrkeshygieniker på Arbets- och miljömedicin Syd vid Region Skåne samt industridoktorand i arbetsmiljöteknik vid Ergonomi och aerosolteknologi, LTH. Hennes arbete, precis som hennes forskning, handlar om människors exponering för vibrationer, buller och magnetfält på arbetsplatsen. Karin föreläser på sessionen Vibrationer.
Mikael Forsman är civilingenjör och professor i ergonomi, och verksam vid Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm. Mikael Forsmans forskning handlar bland annat om fysisk belastning på arbetet och hur den påverkar förutsättningar att arbeta ett helt arbetsliv. Mikael föreläser i sessionen Ergonomi.
Lina Hagvall har arbetat som yrkeshygieniker och forskare vid hudkliniken i Göteborg inom området kontaktallergi och har en docentur i experimentell dermatologi. Hon arbetar nu som miljöhygieniker vid AMM Syd och fortsätter forska inom området hudupptag med fokus på systemisk exponering. Lina föreläser i sessionerna Hudperspektivet samt PFAS exponering tidigt i livet.
Florencia Harari Thuresson är docent och biträdande forskargruppsledare för gruppen Miljömedicin och Toxikologi på avdelningen för Samhällsmedicin och Folkhälsa vid Göteborgs Universitet samt ST-läkare i Arbets- och Miljömedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sedan 2021 är Florencia medlem i Collegium Ramazzini. Florencia forskar bland annat om yrkes- och miljöexponering för metaller och påverkan på hälsan, både i Sverige och utomlands.
Hillevi Hemphälä är universitetslektor vid LTH. Hennes forskningsområde är synergonomi och ljusets påverkan på människan. Hon har varit ledande i ett projekt där en synergonomisk riskmetod tagits fram, visual ergonomics risk assessment method (VERAM). Hillevi föreläser i sessionen Ergonomi.
Anders Håkansson är professor i beroendemedicin vid Lunds universitet och överläkare på Beroendecentrum i Malmö. Han är Sveriges förste professor med inriktning på spelberoende och beroende av narkotika har också varit ett stort fokusområde i hans forskning. Anders driver frågor om prevention och behandling av beroende i förhållande till många olika sektorer i samhället. Anders föreläser i sessionen Alkohol, droger och spel om pengar i arbetslivet.
Jenny Jakobsson är specialistsjuksköterska i kirurgisk vård samt docent vid Malmö universitet. I ett AFA-finansierat projekt undersökte hon undersköterskors och sjuksköterskors utsatthet för hot och våld på arbetet samt chefernas handlingsstrategier. Jenny föreläser i sessionen Hot och våld i arbetslivet.
Sandra Johannesson arbetar som yrkes- och miljöhygieniker på Arbets- och miljömedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Som forskare har hon arbetat med olika projekt, såsom allmänbefolkningens exponering för luftföroreningar och mätningar av trikloramin i badhus, men framöver kommer fokus vara på projektet om litiumjonbatterier.
Ingibjörg Jonsdottir är verksamhetschef för Institutet för stressmedicin (ISM), Västra Götalandsregionen, och adjungerad som professor vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, Institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin, vid Göteborgs universitet. Ingibjörg är involverad i stora delar av ISM:s forskning, både den del som handlar om stressrelaterad utmattning och den del som handlar om psykosocial arbetsmiljö. Hon är också medförfattare till MYNAK:s uppdaterade riktlinjer vid psykisk ohälsa på arbetsplatsen. Ingibjörg föreläser i sessionen Organisatorisk och social arbetsmiljö – riskbedömning och praktik.
Cecil Konijnendijk has over 30 years of experience studying, teaching, and advising on aspects of urban forestry and nature-based solutions. He is passionate about using trees and nature to develop better cities, and always stresses the importance of building meaningful relationships between people and places. Cecil has held full and honorary professorships at universities in Belgium, Canada, China, Denmark, Hong Kong, and Sweden. Cecil föreläser i sessionen Hälsa och välmående i den gröna staden.
Per Leanderson är toxikolog och docent i ämnesområdet “Experimentell arbets- och miljömedicin”. Han har lång erfarenhet av analysverksamhet och användandet av olika experimentella modeller, såväl tekniska som biologiska. Arbetar även med yrkeshygien och förutom analytisk kemi finns ett stort intresse för olika typer av mät- och provtagningstekniker och analys av biomarkörer kopplade till exempelvis inflammation, oxidativ stress och olika kostfaktorer. Per föreläser på sessionen Att mäta är att veta – provtagningstekniker och nya analyser.
Hans Lindell är forskare på vibrationer vid RISE i Mölndal. Han har under flera år varit drivande bakom ”Noll vibrationsskador” med mål att maskiner inte behöver vibrera och skada människor. Där har han tagit fram balansringar och ATVA (Auto Tuning Vibration Absorber) vilket sevärt kan dämpa maskiners vibrationer. Han sitter även i flera standardisering kommittéer för vibrationer, vilket lett till att han utvecklat både mätmetoder och analysmetoder för ultravibrationer. Hans föreläser i sessionen Vibrationer.
Jonathan Loive arbetar som miljöhygieniker vid AMM Syd och är affilierad till forskargruppen Planetär Hälsa vid Lunds universitet. Jonathan är miljövetare och har tidigare arbetat som miljökonsult. Jonathan föreläser i sessionen Inomhusmiljö.
Peter Lundqvist har under många år bedrivit forskning om lantbrukares arbetsmiljö och hälsa. Projekten har på senare år bl a berört lantbrukares upplevelser av kriminalitet och djurrättsaktivism, psykosociala arbetsförhållanden och mental hälsa. I ett nytt uppdrag studeras den gröna omställningen inom lantbruket och dess påverkan på arbetsmiljön. Projekten bedrivs ofta i samarbete med forskare vid SLU, Lunds universitet och KTH. Han är också arrangör av en kommande arbetsmiljökonferens ”Nordic Meeting on Agricultural Occupational Health 2025” i Ystad. Peter föreläser i sessionen Nya utmaningar i gamla sektorer.
Jonathan Lyström är specialist i arbets- och miljömedicin och bevakar det arbetsmedicinska området för Arbetsmiljöverket. Han förvaltar även Arbetsmiljöverkets föreskrifter om medicinska kontroller i arbetslivet. Jonathan föreläser i sessionen Nya material i arbetslivet.
Mare Löhmus Sundström bedriver epidemiologisk forskning vid Arbets- och miljömedicin, Region Stockholm, samt vid Institutet för Miljömedicin, Karolinska Institutet. Mares specialområden innefattar kopplingen mellan människors hälsa och bostadsnära exponering för grönska samt sambanden mellan klimatförändringar och hälsa. I presentationen kommer resultaten från olika studier om grönska/blåa områden och populationshälsa att sammanfattas. Mare föreläser i sessionen Hälsa och välmående i den gröna staden.
Kristoffer Mattisson är docent i miljömedicin och arbetar som forskare vid avdelningen för arbets- och miljömedicin, Lunds universitet. Han har ett brett forskningsintresse kring att förstå hur olika miljöfaktorer kopplade till den bebyggda miljön, som exempelvis stadsnära grönska, påverkar människors hälsa samt hur klimatförändringar kan påverka dessa samband. Han har tidigare även arbetat som miljöhygieniker vid AMM Syd. Kristoffer föreläser i sessionen Hälsa och välmående i den gröna staden.
Luise Mølenberg Begtrup är förutom avdelningsläkare även klinisk lektor vid Köpenhamns universitet. Hon har ett brett forskningsintresse som spänner över flera områden såsom Covid-19, ergonomi och reproduktion. Luise föreläser i sessionen Arbete och reproduktion.
Christel Nielsen är docent epidemiologi vid Arbets- och miljömedicin, Lunds universitet. Christel har genomfört de första studierna av cancerrisk till följd av tatueringar och resultaten har rönt stor uppmärksamhet över hela världen. I presentationen kommer resultaten avseende malignt melanom, kutan skivepitelcancer och malignt lymfom att sammanfattas. Christel föreläser i sessionerna Hudperspektivet samt Inomhusmiljö.
Mattias Ohlsson is a professor at the Centre for Environmental and Climate Science, Lund University, within the group Computation Science for Health and Environment. He is also a professor of Information Technology at Halmstad University. His research interests focus on machine learning and its applications in information-driven healthcare, ranging from outcome prediction using specific medical registers to analysis of patient trajectories using more comprehensive medical databases. He is further interested in deep generative models and the research around explainable AI. Mattiasföreläser i sessionen Nya utmaningar i gamla sektorer.
Jörgen Olofsson arbetar som miljöhygieniker vid AMM Syd, och forskar inom klimat och hälsa. Jörgen har disputerat i geobiosfärsvetenskap med inriktning naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet, samt arbetat som klimatanpassningssamordnare på länsstyrelsen i Jönköpings län. Jörgen föreläser i sessionen Inomhusmiljö.
Johannes Rex är doktorand i aerosolteknologi på Ergonomi och Aerosolteknologi vid LTH, Lunds universitet. Hans forskning fokuserar främst på partikel- och gasemissioner från olika typer av förbränning, och hur dessa påverkar vår miljö och hälsa. Han medverkar bland annat i forskning om arbetares exponering vid vägarbete och brandmäns exponering vid brandövningar och bränder i nya material. Johannes föreläser i session Nya material i arbetslivet.
Ingemar Rödin arbetar vid Avdelningen för människa och omgivning vid Arbetsmiljöverket. Han är specialistläkare i yrkes- och miljömedicin med erfarenhet av att ha arbetat vid arbets- och miljömedicinska kliniker i såväl Norge som Sverige. Ingemar föreläser i sessionen Arbete och reproduktion.
Jenny Selander är docent i arbets- och miljömedicin, forskargruppsledare och enhetschef för den Arbetsmedicinska enheten, Institutet för Miljömedicin, Karolinska Institutet (KI). Hon är även programdirektör för Magisterprogrammet i Arbete och hälsa, KI. Hennes forskning fokuserar på hur olika exponeringar i arbets- och boendemiljön samverkar för utveckling av sjukdom. Jenny föreläser i sessionerna Ergonomi och Arbete och reproduktion.
Jonas Sjöberg arbetade som murare i 18 år innan han började som ombudsman på fackförbundet Byggnads 2002. Sedan 2014 är han vald som ordförande för Byggnads Skåne. Byggnads är uppdelat i tio regioner med Byggnads Skåne i söder. Byggnads är det fjärde största LO-förbundet. I Skåneregionen finns 14 500 medlemmar som representerar 8o olika yrkesgrupper inom byggbranschen. Att jobba för en säker arbetsmiljö och förhindra arbetslivskriminalitet är högt prioriterat för Byggnads. Jonas föreläser i sessionen Med livet som insats – missförhållande i arbetet.
Anna Sonnsjö Andersson är doktorand i straffrätt vid Juridiska fakulteten, Lunds universitet. Hennes forskning handlar om användning av straffrätten för att reglera arbete och arbetsmarknaden. Hon arbetar med en avhandling på ämnet straffbar exploatering i arbete där hon bland annat studerar brotten människoexploatering och människohandel. Anna föreläser i sessionen Med livet som insats – missförhållande i arbetet.
Albin Stjernbrandt forskar främst om hur olika fysiska faktorer påverkar hälsan och arbetsförmågan. Han studerar hur hälsan påverkas av arbete med vibrerande verktyg och fordon, buller, hög fysisk belastning och ogynnsamma arbetsställningar. Han undersöker också hur effekter av att arbeta utomhus under svåra väderförhållanden i ett föränderligt klimat. Albin föreläser i sessionen Vibrationer.
Bo Strandberg har arbetat som kemist och forskare sedan 1989 och sedan 2017 på AMM i Lund. Bo är miljökemist och miljöanalytisk kemist och har varit med från början internationellt med arbetet med utveckling av passiva provtagningstekniker för persistenta organiska ämnen (POPs) i såväl vatten, luft och jord för ämnen som PCB, DDT, flamskyddsmedel och PAH. Bo arbetar förnärvarande med provtagningstekniker som skall klarlägga exponeringsvägarna för PAH såväl via luft, hud och oralt för olika yrkeskategorier. Bo föreläser i sessionen Att mäta är att veta – provtagningstekniker och nya analyser.
Cecilia Svedman är professor i Yrkes- och miljödermatologi och sektionschef för Yrkes- och miljödermatologiska avd i Malmö. Här är patientcentrerad forskning i fokus och man bedriver translationell forskning som har till uppgift att dels hjälpa individen dels bistå med möjlig prevention. För närvarande rör många forskningsprojekt på olika sätt medicintekniska produkter och de hudproblem dessa kan ge upphov till. En annan av verksamhetens utmaningar senaste åren har varit att facilitera för högspecialiserad jämlik vård inom området så att patienter som drabbas av kontaktallergiska hudbesvär kan få jämlik vård i hela landet. Cecilia föreläser i sessionen Hudperspektivet.
Christian Worén arbetar som miljöinspektör i Avesta kommun och har arbetat i flera kommuner med hälsoskyddstillsyn samt i andra branscher som lutar sig på regelverk. Christian har en önskan om en pålitlig och principfast myndighetsutövning där målet är att kunna förändra de förutsättningar som bedöms vara otillräckliga för att erbjuda medborgarna bra inomhusmiljöer. Christian föreläser i sessionen Inomhusmiljö.
Välkommen till Lund i vårskrud!
När våren gör entré med sina blommande magnolior i Lundagård och körsbärsträden färgar staden rosa, förvandlas Lund till en plats fylld av liv och inspiration. Våren här bjuder på en unik möjlighet att uppleva stadens vibrerande energi – från de grönskande parkerna till de historiska kullerstensgatorna, som kryllar av både studenter och besökare. Välkommen att inspireras, mötas och njuta av staden när den är som allra vackrast!
Kontakt
För frågor eller funderingar, maila varmoteammlund2025@skane.se
Viktiga datum
- 6 december 2024 – Registrering öppnar
- 16 februari 2025 – sista dag för early-bird registrering
- 31 mars 2025 – Registrering stängs
- 8 maj 2025 – Vårmötet börjar